In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

zondag, september 25, 2022

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

Home Vrouwenrechten PowNed zet hoofddoek verkeerd neer

PowNed zet hoofddoek verkeerd neer

PowNed zet hoofddoek verkeerd neer

Onlangs verschenen op PowNed twee artikelen die niet gaan over een hoofddoek of een nikab en toch zijn specifiek deze foto’s geplaatst bij de desbetreffende artikelen.

De foto’s van hoofddoekdragende vrouwen hebben geen verwantschap met de artikelen waarin een eventueel verbod op het salafisme wordt besproken en aangifte tegen de directeur van een islamitische universiteit wordt gedaan om zijn vermeende uitspraken. Het plaatsen van deze foto’s wekt de indruk dat een hoofddoek het symbool is van extremisme. Dit is onjuist.

Angst en onbegrip

Dit soort foto’s die niet relevant zijn met de inhoud van de artikelen heeft tot gevolg dat er onder niet-moslims onbegrip en angst voor de islam ontstaat en onder moslims een groeiende drang zich af te zetten tegen deze samenleving waarin zij zich onbegrepen voelen. Om de stigmatisering van vrouwen met een hoofddoek een halt toe te roepen, is het belangrijk om in dialoog te gaan en naar elkaar te luisteren.

Hoofddoek is een keuze

Laat duidelijk zijn: de hoofddoek is geen belemmerende factor voor de ontwikkeling van een vrouw. Een hoofddoek of bedekking is niet synoniem aan onderdrukking of onverdraagzaamheid. Het is een democratische keuze die vrouwen zelf maken. Er zijn enorm veel vrouwen met een hoofddoek die zeer goed geïntegreerd zijn, een bijdrage leveren in de samenleving en zich ook distantiëren van elke vorm van haat of extremisme.

Bekeerlingen over hoofddoek

Op vraagislam.nl hebben enkele autochtone Nederlandse vrouwen die zich tot de Islam bekeerden het volgende gezegd over hun ervaringen met het bedekken van hun haar en de rest van hun lichaam:

“Ik draag de hijab (bedekking) nu drie jaar. Voor mij is het zeer bevrijdend geweest. Om eerlijk te zijn, stelt het je in staat een persoon te zijn en niet slechts een vrouw/object om naar te kijken. Mensen luisteren naar je. Ik was altijd nogal zwaar. Toen ik het gewicht weer kwijt was merkte ik de blikken op. Wanneer iemand bijvoorbeeld met je praat en zijn ogen naar je bepaalde lichaamsdelen kijken. Met de hijab merk ik dat dat is verdwenen.”

“Het dragen van een hoofddoek zorgt ervoor dat wanneer mensen naar me kijken, ik het gevoel heb dat ze niet naar me kijken vanwege hoe mijn lichaam eruitziet, maar vanwege wat ik doe en bijdraag.”

“Ik draag een hoofddoek omdat God het geboden heeft. Daarnaast draag ik het ook als vorm van bescheidenheid. En het beschermt ons tegen seksuele hinderlijkheden. Ik zag hoe mannen naar een vrouw met een korte rok keken, over haar spraken en lachten en ik dacht: “Zij hebben geen enkel respect voor vrouwen. Ik ben er dankbaar voor dat vrouwen in mijn religie gerespecteerd worden.”

Hoofddoek ook in de Bijbel

Het dragen van een hoofddoek is een keuze van moslimvrouwen en sommige joodse vrouwen en ook nonnen. Het dragen van een hoofddoek is een voorschrift dat vermeldt staat in meerdere religieuze geschriften zoals:

  1. De Heilige Koran
  2. Het Oude Testament (Bijbel)
  3. Het Nieuwe Testament (Bijbel)
  4. En andere religieuze boeken

Ik zal mij nu beperken tot de Heilige Koran, Oude Testament en het Nieuwe Testament.

Koran:

“Zeg tot de gelovige mannen dat zij hun ogen neergeslagen houden en dat zij hun passies beheersen. Dat is reiner voor hen. Voorzeker, Allah is wel op de hoogte van hetgeen zij doen. En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen, en dat zij haar schoonheid niet tonen dan hetgeen ervan zichtbaar moet zijn, en dat zij haar hoofddoeken over haar boezem laten hangen, en dat zij haar schoonheid niet tonen behalve aan (…).” (24:31-32)

“O profeet! Zeg aan uw vrouwen en uw dochters en de vrouwen der gelovigen dat zij een gedeelte van haar omslagdoeken over haar (hoofd) laten hangen. Dit is beter, opdat zij mogen worden onderscheiden en niet lastig worden gevallen. En Allah is Vergevensgezind, Genadevol.” (33:60)

Oude Testament

“Rebekka hief ook haar ogen op, en zij zag Izak; en zij viel van den kemel af. En zij zeide tot den knecht: Wie is die man, die ons in het veld tegemoet wandelt? En de knecht zeide: Dat is mijn heer! Toen nam zij den sluier, en bedekte zich.

(Genesis: 24: 64-65)

Nieuwe Testament

“Maar een iegelijke vrouw, die bidt of profeteert met ongedekten hoofde, onteert haar eigen hoofd; want het is een en hetzelfde, alsof haar het haar afgesneden ware.

Want indien een vrouw niet gedekt is, dat zij ook geschoren worde; maar indien het lelijk is voor een vrouw geschoren te zijn, of het haar afgesneden te hebben, dat zij zich dekke.”

(1 Korintiërs 11:1-16)

We zijn er van overtuigd dat een professionele publieke omroep als PowNed dezelfde zorgen met ons deelt en er alles aan zal doen om polarisatie te voorkomen en bij te dragen aan een rechtvaardige en eerlijke verslaggeving.

 

Meest gelezen

De zichtbaarheid van de nieuwe maan – Waarom vasten Moslims in Nederland niet op dezelfde dag?

In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle De zichtbaarheid van de nieuwe maan - Waarom vasten Moslims in Nederland niet op dezelfde dag? De aarde...

Ban op hoofddoek Boa’s?

Er is recentelijk een maatschappelijk discussie opgelaaid over de vraag of boa’s in de gemeente Utrecht en andere grote steden een hoofddoek of keppel...

Kritiek op hoofddoekcampagne van Raad van Europa gebaseerd op vooroordelen

Geschreven door Youssef Ikhlaf, Jurist en vicevoorzitter Ahmadiyya Moslim Schrijversgilde Inhoudsopgave Inleiding Intrekken film Dubbele standaard in Frankrijk Onderdrukt versus vrije wil Neutraliteitsprincipe Europees Verdrag...

Vrijheid van meningsuiting blijkbaar niet voor onderdrukten

Geschreven door de heer Ataul Latief Verhagen, lid Ahmadiyya Moslim Schrijversgilde De Franse regering heeft een film van de Raad van Europa verboden, waarin iets...