In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

zondag, oktober 17, 2021

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

Home Rechtvaardigheid Moskeeverbod: Islam neerzetten als ideologie is poging om grondwet te omzeilen

Moskeeverbod: Islam neerzetten als ideologie is poging om grondwet te omzeilen

Moskeeverbod

Islam neerzetten als ideologie is poging om grondwet te omzeilen

6 DECEMBER 2014

Onlangs maakte Geert Wilders een ongrondwettig statement: dat alle moskeeën in Nederland moeten sluiten. Wilders riep ditmaal dat de islam een ideologie is en geen godsdienst.

Toen ik dit las ging er bij mij een belletje rinkelen: Wilders wil zijn statement legitimeren om moskeeën te sluiten. Hij wil de grondwet omzeilen door te zeggen dat de islam geen godsdienst is. Moslims kunnen zich daarom niet beroepen op de vrijheid van godsdienst. Zo hoeft Wilders de grondwet niet aan te passen, wat overigens een lastige procedure is.

Kennelijk heeft Wilders een cursus maatschappijleer nodig. Want zelfs mijn kleine neefje weet inmiddels dat een godsdienst het geloof in een God inhoudt, een belijdenis en de aanbidding van God. De islam kent een God, een belijdenis, een profeet en een heilig boek.

Dus hoezo geen geloof? Wilders zegt dat islam slechts een ideologie is, maar is dat ook zo? Een ideologie is een visie op de mens en manieren om een samenleving te veranderen. Het ene sluit het andere niet uit, in zekere zin is islam een godsdienst met een ideologie, maar geen ideologie zonder godsdienst.

Ik vind het toch noemenswaardig dat we in Nederland over de vrijheid beschikken om moskeeën te kunnen bouwen. Als moslims zijnde uiten wij hiervoor onze dankbaarheid.

Kortom: zolang een persoon geen strafrechtelijke feiten pleegt als onderdeel van zijn godsdienst, is hij vrij Allah te aanbidden en een moskee te bezoeken. Wilders’ verweer dat de islam geen geloof is niet rechtsgeldig en feitelijk onjuist.

Youssef Ikhlaf

Een versie van dit artikel verscheen op zaterdag 6 december 2014 in NRC Handelsblad.
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.

Meest gelezen

Staat er in de Heilige Koran dat mannen hun vrouwen mogen slaan?

In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle Staat er in de Heilige Koran dat mannen hun vrouwen mogen slaan?  De heer Youssef Ikhlaf en de...

Hoe verhoudt de Islam zich tot andere religies over vrouwenrechten?

In naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle Hoe verhoudt de Islam zich tot andere religies over vrouwenrechten? Youssef Ikhlaf Inleiding Over de positie van de...

De positie van de vrouw in de Islam

VOORWOORD In het Westen is het een gebruikelijke gedachte dat de Islam geen rekening houdt met de rechten en vrijheden van de vrouw. Dat de...

De plichten van de man en de vrouw

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle  DE RECHTMATIGE PLICHTEN VAN DE MAN Hij zou de gevoeligheden van zijn vrouw moeten...