In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

zaterdag, oktober 16, 2021

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

Home Antwoorden op bezwaren Valse beschuldigingen over Mohammad

Valse beschuldigingen over Mohammad

Aan: opinie@nrc.nl – 21 juni 2011

Martin Bosma beweert in zijn wisselcolumn dat de heilige profeet Mohammad, een enthousiaste slavenhouder en veroveraar was. Deze beschuldigingen vereisen een weerwoord.

Ten eerste heeft Mohammad nooit agressie gebruikt. Hij en zijn volgelingen werden waren genoodzaakt tot onvermijdelijke zelfverdedigingsoorlogen.

Wat slavernij betreft, Mohammad heeft zelf nooit slaven gehad. Bij zijn huwelijk met Khadidja droeg zij haar bezit en alle slaven over, die hij onmiddellijk vrij maakte. Hieronder was Zaid, die in zijn jeugd was ontvoerd en verkocht als slaaf. Hij verkoos het om bij Mohammad te blijven, zelfs toen zijn ouders hem later hadden teruggevonden, waarna Mohammad hem uit vreugde tot zijn zoon had benoemd.

Mohammad bracht juist verandering in de gruwelijk pre-islamitische praktijken van slavernij, door enerzijds de positie van bestaande slaven te verbeteren en aan te moedigen hun te bevrijden en anderzijds stappen te nemen om slavernij geleidelijk af te schaffen.

Mohammad heeft gezegd dat God op de Dag des Oordeels oorlog zal voeren tegen degenen die een vrije man tot slaaf maakt, hem verkoopt en de opbrengst consumeert (Bukhari).

Krijgsgevangenen waren slaven die vrijheid kregen of die konden verkrijgen door loskoop of door zelf ervoor te werken.

De laatste woorden van Mohammad op zijn sterfbed waren: Houdt vast aan de voorgeschreven gebeden en aan mijn bevelen m.b.t. slaven (Ibn Maja). Dit is veelzeggend over zijn sympathie voor slaven.

A. Verhagen
Bestuurslid Ahmadiyya Moslim Djamaat Nederland

Mobarak Moskee
Oostduinlaan 79
2596 JJ Den Haag

“LIEFDE VOOR IEDEREEN, HAAT VOOR NIEMAND”

Meest gelezen

Staat er in de Heilige Koran dat mannen hun vrouwen mogen slaan?

In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle Staat er in de Heilige Koran dat mannen hun vrouwen mogen slaan?  De heer Youssef Ikhlaf en de...

Hoe verhoudt de Islam zich tot andere religies over vrouwenrechten?

In naam van Allah, de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle Hoe verhoudt de Islam zich tot andere religies over vrouwenrechten? Youssef Ikhlaf Inleiding Over de positie van de...

De positie van de vrouw in de Islam

VOORWOORD In het Westen is het een gebruikelijke gedachte dat de Islam geen rekening houdt met de rechten en vrijheden van de vrouw. Dat de...

De plichten van de man en de vrouw

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle  DE RECHTMATIGE PLICHTEN VAN DE MAN Hij zou de gevoeligheden van zijn vrouw moeten...