In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

zondag, september 25, 2022

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

Home Antwoorden op bezwaren Valse beschuldigingen over Mohammad

Valse beschuldigingen over Mohammad

Aan: opinie@nrc.nl – 21 juni 2011

Martin Bosma beweert in zijn wisselcolumn dat de heilige profeet Mohammad, een enthousiaste slavenhouder en veroveraar was. Deze beschuldigingen vereisen een weerwoord.

Ten eerste heeft Mohammad nooit agressie gebruikt. Hij en zijn volgelingen werden waren genoodzaakt tot onvermijdelijke zelfverdedigingsoorlogen.

Wat slavernij betreft, Mohammad heeft zelf nooit slaven gehad. Bij zijn huwelijk met Khadidja droeg zij haar bezit en alle slaven over, die hij onmiddellijk vrij maakte. Hieronder was Zaid, die in zijn jeugd was ontvoerd en verkocht als slaaf. Hij verkoos het om bij Mohammad te blijven, zelfs toen zijn ouders hem later hadden teruggevonden, waarna Mohammad hem uit vreugde tot zijn zoon had benoemd.

Mohammad bracht juist verandering in de gruwelijk pre-islamitische praktijken van slavernij, door enerzijds de positie van bestaande slaven te verbeteren en aan te moedigen hun te bevrijden en anderzijds stappen te nemen om slavernij geleidelijk af te schaffen.

Mohammad heeft gezegd dat God op de Dag des Oordeels oorlog zal voeren tegen degenen die een vrije man tot slaaf maakt, hem verkoopt en de opbrengst consumeert (Bukhari).

Krijgsgevangenen waren slaven die vrijheid kregen of die konden verkrijgen door loskoop of door zelf ervoor te werken.

De laatste woorden van Mohammad op zijn sterfbed waren: Houdt vast aan de voorgeschreven gebeden en aan mijn bevelen m.b.t. slaven (Ibn Maja). Dit is veelzeggend over zijn sympathie voor slaven.

A. Verhagen
Bestuurslid Ahmadiyya Moslim Djamaat Nederland

Mobarak Moskee
Oostduinlaan 79
2596 JJ Den Haag

“LIEFDE VOOR IEDEREEN, HAAT VOOR NIEMAND”

Meest gelezen

De zichtbaarheid van de nieuwe maan – Waarom vasten Moslims in Nederland niet op dezelfde dag?

In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle De zichtbaarheid van de nieuwe maan - Waarom vasten Moslims in Nederland niet op dezelfde dag? De aarde...

Ban op hoofddoek Boa’s?

Er is recentelijk een maatschappelijk discussie opgelaaid over de vraag of boa’s in de gemeente Utrecht en andere grote steden een hoofddoek of keppel...

Kritiek op hoofddoekcampagne van Raad van Europa gebaseerd op vooroordelen

Geschreven door Youssef Ikhlaf, Jurist en vicevoorzitter Ahmadiyya Moslim Schrijversgilde Inhoudsopgave Inleiding Intrekken film Dubbele standaard in Frankrijk Onderdrukt versus vrije wil Neutraliteitsprincipe Europees Verdrag...

Vrijheid van meningsuiting blijkbaar niet voor onderdrukten

Geschreven door de heer Ataul Latief Verhagen, lid Ahmadiyya Moslim Schrijversgilde De Franse regering heeft een film van de Raad van Europa verboden, waarin iets...