In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

zondag, september 25, 2022

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle
Liefde voor iedereen, haat voor niemand

Home Vrede Nederland moet negatief imago Islam verbeteren

Nederland moet negatief imago Islam verbeteren

Nederland moet negatief imago Islam verbeteren

In naam van de vrije meningsuiting publiceerde Charlie Hebdo opnieuw bespottende cartoons waarop de Profeet Mohammad staat afgebeeld. In Pakistan, Niger en Tjetenië werden anti-westerse teksten gescandeerd en Franse vlaggen verbrand in naam van de Profeet. Te midden van chaos, massahysterie en een beschuldigende vinger naar de Islam is het belangrijk een zinnige en genuanceerde mening te geven.

Vrijheid van meningsuiting? Prima! Maar geen samenleving die beroofd is van fatsoen, respect en besef van menselijke gevoeligheden.

Ik zie een verontrustende ontwikkeling. Tot wat voor positieve stappen hebben deze spotprenten nou geleid? Waarom moslims beledigen? Henri Roussel, medeoprichter van Charlie Hebdo, zei dat de afbeeldingen provocerend waren en in strijd met hun beleid. De Paus maakte een goed statement: de vrijheid van meningsuiting heeft grenzen en religies dienen met respect behandelt te worden, zodat het geloof van mensen niet wordt beledigd of belachelijk gemaakt. De spotprenten leveren terroristen juist weer een heleboel nieuwe rekruten op.

Maar waarom hebben die terroristen het toch steeds over Allah en Mohammed, wordt mij vaak gevraagd. Nergens geeft de Islam of de Profeet Mohammad toestemming het recht in eigen handen te nemen of iemand te verwonden of te vermoorden. Extremisten hebben hun eigen versie van de Islam ontwikkeld, verwar dat niet met de ware Islam. De Koran verbied juist elke vorm van geweld, behalve ter zelfverdediging. Toen de Profeet met tienduizend man in Mekka wraak kon nemen op degenen die zijn dochter hadden gedood en hem decennialang hadden bespot, vergaf hij hen. Hadden de daders een goede islamitische opvoeding gehad, dan zouden ze die terreurdaden nooit hebben uitgevoerd.

Ik hoor vaak hoe Moslims moeten reageren op bespottingen van de Profeet. Zwaarden kunnen gebieden winnen, maar geen harten, geweld kan hoofden buigen, maar geen gedachten, aldus Hazrat Mirza Tahir Ahmad, het voormalige Hoofd van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, een tak van de Islam waar ik volgeling van ben. Het bewijs dat die aanslagen averechts werken? De gemiddelde oplage van Charles Hebdo was zestigduizend en het tijdschrift stond op het punt om failliet te gaan; nu zijn het er zeven miljoen! Het grootste deel van de moslimbevolking is tegen terrorisme. Degenen die de kantoren van dit blad aanvielen, hebben de leerstellingen van de Islam niet alleen een slechte imago bezorgd, maar juist meer bespottingen van de Profeet tot leven gewekt.

Het initiatief ‘niet mijn Islam’ is top. Maar niet voldoende. Moslimorganisaties moeten massaal de gewelddadige jihad veroordelen. Als je stil blijft, kan dat leiden tot onbegrip, angst en een diepere kloof tussen Moslims en niet- Moslims. Terroristen volgen een onjuiste interpretatie van de Islam. Dat uit zich in onverdraagzaamheid en geweld tegen het Westen en andersdenkenden. Daarom moeten alle Moslims de zorgen van Nederlanders begrijpen en dit veroordelen.

Nederland dient de negatieve Islam imago te verbeteren, want moslimjongeren maken zich daar zorgen om. Zelfs in lesboeken op basisscholen staat dat Muhammad de Islam met het zwaard heeft verspreid. De overheid kan eraan bijdragen om het juiste bewustzijn over religies te creëren. Zonder een degelijke opleiding en zonder toekomst perspectief zitten sommige jongeren vol opgekropte haatgevoel. Zo zetten ze zich af tegen ‘het Westen’ en menen ze dat Allah dat ook goedkeurt. We denken dat we de problemen bij de jongeren wegnemen als we geld pompen in achterstandswijken en een paar sportpleintjes aanleggen. Maar veel belangrijker is te laten zien dat de samenleving er voor iedereen is. Men voelt zich nu buitengesloten en geen Nederlander. Zorg ook voor gedegen integratiebeleid en begeleiding. Sommige gemeenten helpen al met de taalontwikkeling. Voor de doorsnee- Nederlandse burger: help nieuwkomers. Het probleem wordt ook verergerd door de crisis. Armen leiden daar meer onder. Houd interreligieuze conferentie, zodat je ook respect voor andere religies opbouwt. En laten we vooral de Moslims met vredelievende stemmen meer platform bieden.

Youssef

Meest gelezen

De zichtbaarheid van de nieuwe maan – Waarom vasten Moslims in Nederland niet op dezelfde dag?

In naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle De zichtbaarheid van de nieuwe maan - Waarom vasten Moslims in Nederland niet op dezelfde dag? De aarde...

Ban op hoofddoek Boa’s?

Er is recentelijk een maatschappelijk discussie opgelaaid over de vraag of boa’s in de gemeente Utrecht en andere grote steden een hoofddoek of keppel...

Kritiek op hoofddoekcampagne van Raad van Europa gebaseerd op vooroordelen

Geschreven door Youssef Ikhlaf, Jurist en vicevoorzitter Ahmadiyya Moslim Schrijversgilde Inhoudsopgave Inleiding Intrekken film Dubbele standaard in Frankrijk Onderdrukt versus vrije wil Neutraliteitsprincipe Europees Verdrag...

Vrijheid van meningsuiting blijkbaar niet voor onderdrukten

Geschreven door de heer Ataul Latief Verhagen, lid Ahmadiyya Moslim Schrijversgilde De Franse regering heeft een film van de Raad van Europa verboden, waarin iets...